Από τις αρχές του χρόνου περίπου είναι εφικτή η αποθήκευση μηνυμάτων iMessage στο iCloud. Το καλό με αυτό είναι πως όλα συγχρονίζονται με τους servers της Apple, οπότε όταν αλλάζει συσκευή και δεν κάνεις επαναφορά από κάποιο αντίγραφο ασφαλείας, τη στήνεις δηλαδή ως τελείως νέα, τα μηνύματα που βρίσκονται στους servers της Apple εμφανίζονται κανονικά. Επιπλέον τα μηνύματα μπορούν να είναι στους servers και να φορτώνονται τοπικά όταν χρειαστεί, αλλά να μη βρίσκονται μονίμως στη συσκευή σου. Έτσι γλιτώνεις χώρο που θα έπιαναν παλαιότερα μηνύματα.

Βέβαια αν το παρακάνεις με την αποστολή αρχείων εικόνας, κινούμενης ή όχι, ενδεχομένως και με την αποστολή φωνητικών μηνυμάτων, αυτά καταλήγουν να πιάνουν αρκετό χώρο στο iCloud, σε βάθος χρόνου τουλάχιστον. Για να δεις λοιπόν τι χώρο πιάνουν, ανοίγεις την εφαρμογή Ρυθμίσεις σε συσκευή iOS και ύστερα πατάς στο Apple ID σου που εμφανίζεται πρώτο πρώτο.

Ύστερα διαλέγεις την κατηγορία iCloud και, τελικά, Διαχείριση Χώρου Αποθήκευσης. Στο κάτω μέρος θα δεις την κατηγορία Μηνύματα και στα δεξιά της ον αποθηκευτικό χώρο που καταλαμβάνει. Πατώντας κι εκεί μεταφέρεσαι σε άλλη οθόνη και πατάς Συζητήσεις στο κάτω μέρος. Τότε εμφανίζεται μια λίστα με τις συζητήσεις σου, ταξινομημένη με φθίνουσα σειρά, βάσει του χώρου που πιάνει κάθε συζήτηση. Πάνω δεξιά υπάρχει το πλήκτρο Επεξεργασία. Αφού το πατήσεις μπορείς να διαλέξεις πολλαπλές συζητήσεις και, αν θες, να τις διαγράψεις.

Πάντως, αν θες να αυτοματοποιήσεις τα πράγματα, μπορείς. Στις Ρυθμίσεις και στην κατηγορία Μηνύματα, βρίσκεις την κατηγορία Ιστορικό Μηνυμάτων. Εκεί μπορείς να ορίσεις αν τα μηνύματα διατηρούνται για πάντα ή μέχρι να τα σβήσεις χειροκίνητα, για ένα έτος ή για ένα μήνα. Διαλέγοντας κάποιο χρονικό όριο, οτιδήποτε παλαιότερο διαγράφεται αυτόματα. Μένει να διαλέξεις τη «συνταγή» που ταιριάζει στη χρήση που κάνεις.

Μοιράσου το άρθρο αυτό στα social media: