Για πολλούς είμαστε στην εποχή της συνδρομής, είτε πρόκειται για εφαρμογές, είτε για διαφόρων ειδών υπηρεσίες. Η Apple αποφάσισε να προσθέσει ένα βήμα παραπάνω όταν προσπαθείς να ξεκινήσεις νέα συνδρομή μέσω κάποιας εφαρμογή που διατίθεται στο App Store.

Μέχρι πρότινος όταν ενεργοποιούσες μια συνδρομή σε εφαρμογή iOS, εμφανιζόταν έλεγχος με Touch ID, Face ID ή, αν προτιμούσες, έλεγχος συνθηματικού. Μετά το έλεγχο η συναλλαγή ολοκληρωνόταν και τελείωνε η υπόθεση.

Τώρα, αμέσως μετά τον έλεγχο, εμφανίζεται μια ειδοποίηση ακόμη που σου ζητά να επιβεβαιώσεις πως όντως ενεργοποιείς συνδρομή, ενώ εξηγεί πως η συνδρομή που ξεκινά θα ανανεωθεί εκτός αν ακυρωθεί από τις Ρυθμίσεις τουλάχιστον μία μέρα πριν την προγραμματισμένη ανανέωσή της.

Γιατί έγινε όλο αυτό; Γιατί να έχεις ένα βήμα ακόμη; Διότι ύποπτες εφαρμογές από ακόμη πιο ύποπτους προγραμματιστές «έπαιζαν» με το σχεδιασμό της εφαρμογής τους, γνώριζαν ότι συχνά ο χρήστης μένει με το ακροδάκτυλό του στον αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος ή απλά το Face ID διάβαζε με άνεση το πρόσωπό του, οπότε αν από λάθος πήγαινε να ενεργοποιηθεί συνδρομή, ο έλεγχος γινόταν με τη μία, γρήγορα, πριν συνειδητοποιήσει καμιά φορά ο χρήστης τι έγινε. Αυτά τα τρικ μαζί με επιτηδευμένα μπερδεμένες περιγραφές και ασαφείς όρους χρήσης φρόντιζαν ώστε διάφοροι χρήστες να καταλήγουν με ανεπιθύμητες συνδρομές, ακόμη και χωρίς να το πάρουν είδηση αν δεν έδειχναν την απαραίτητη προσοχή.

Πάνε αυτά τώρα όμως. Καλύτερα.

Μοιράσου το άρθρο αυτό στα social media: