Το Spotlight είναι ό,τι πρέπει να πρόχειρους υπολογισμούς, για γρήγορη εκκίνηση εφαρμογών και σε πολλά ακόμη. Πρώτα από όλα όμως υφίσταται για να σε βοηθά να βρίσκεις ευκολότερα και γρηγορότερα το αρχείο ή τα αρχεία που θες, χωρίς να κάνεις βουτιά σε κάποιο παράθυρο του Finder και σε φακέλους.

Καμιά φορά βέβαια μπορεί να παρατηρήσεις ότι σου κάνει «νερά». Το σύστημα φροντίζει να έχει ένα κεντρικό ευρετήριο που ανανεώνεται συνεχώς, για να ξέρει πού είναι καθετί άρα να ξέρει να σου το φέρει μπροστά στα μάτια σου γρήγορα όταν κάνεις αναζήτηση. Αυτό το ευρετήριο μπορεί να αλλοιωθεί σε βάθος χρόνου, για διαφόρους λόγους. Αν δεν λοιπόν ότι αυτό που ψάχνεις δεν εμφανίζεται στα αποτελέσματα μιας αναζήτησης με Spotlight, ενώ ξέρεις ότι υπάρχει, αν τα αποτελέσματα εμφανίζονται με τελείως άλλη, μη γνώριμη ιεράρχηση κ.λπ., είναι ώρα να δημιουργηθεί εκ νέου το ευρετήριο.

Η διαδικασία είναι απλή αλλά παίρνει χρόνο και πόρους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι η καλύτερη ιδέα να ξεκινήσεις τέτοια ιστορία όσο είσαι εκτός πρίζας σε MacBook Pro, ενώ δεν πρόκειται από τη μια στιγμή στην άλλη να δεις όλα τα πιθανά αποτελέσματα. Όχι πριν ολοκληρωθεί η ευρετηριοποίηση. Όταν αυτή εκκρεμεί και επιχειρήσεις να ψάξεις κάτι μέσω Spotlight, εμφανίζεται σχετική μπάρα προόδου. Έχεις δηλαδή τρόπο να δεις πώς πάνε τα πράγματα. Ώρα παίρνει όλο αυτό διότι το σύστημα ξεκινά να ελέγχει και να συσχετίζει όλα τα αρχεία που βλέπει σε ένα αποθηκευτικό μέσο. Όσα περισσότερα έχει να διαβάσει, ε, τόση περισσότερη ώρα θα πάρει.

Για να γίνει νέα ευερετηριοποίηση ξεκινάμε από τις Προτμήσεις Συστήματος και την καρτέλα Spotlight. Στο παράθυρο που καταλήγεις διαλέγεις την καρτέλα Απόρρητο. Κάτω αριστερά πατάς το πλήκτρο + και ύστερα διαλέγεις το αποθηκευτικό μέσο ή και το φάκελο που θες. Εναλλακτικά μπορείς να τα σύρεις στο παράθυρο. Αφού προσθέσεις, διάλεξέ το από τη λίστα και πάτα το πλήκτρο - που βρίσκεται δίπλα στο +. Ουσιαστικά προσθέτεις και αφαιρείς κάτι που δεν σε ενδιαφέρει να παραμείνει στο ευρετήριο. Έτσι το σύστημα αναγκάζεται να κάνει εκ νέου ευρετηριοποίηση σε ό,τι βλέπει ότι παραμένει στη λίστα. Και αν δεν έχεις κάτι στη δική σου λίστα, απλά σημαίνει ότι τα έχεις όλα. Άπαξ και εμφανίζεται κάτι στη λίστα, αυτό σημαίνει πως το Spotlight «κοιτά» μόνο ότι βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Σε κάθε περίπτωση, κλείνεις το παράθυρο και αφήνεις τα πράγματα να κυλήσουν με το ρυθμό τους.

Μοιράσου το άρθρο αυτό στα social media: